Irankis – ketinimai, kurių pagalba mes kažką darome ir kažko pasiekiame. Ar galima ką nors pataisyti ir suderinti be tinkamo įrankio?

Čia išdėstyti kai kurie blaivybės įrankiai. Iš tikro jų yra žymiai daugiau. Pažiūrėkime į alkoholikus ir alkoholizmo sferą ir mes rasime būdų, kaip kažką išspręsti ar suderinti. Jei nerandate tinkamo įrankio, pamėginkite sumodeliuoti jį patys.

Nesvarbu kas – pasaulyje nėra nė vienos svarios priežasties tam, kad vėl pradėtumėte gerti.

Rimtumas – tai gyvybės ir mirties klausimas. Nei daugiau, nei mažiau.

Supratimas – kelio atgal nėra, kad ir kaip sunku bebūtų. Jūs gavote dar vieną galimybę gyvenime. Ar daugelis realiai ją gauna?

Blaivybė pati savaime neišsprendžia visų problemų, ji suteikia galimybę jas išspręsti.

Informacija – mokykitės, skatinkite savo protą informacija, turinčia santykį su alkoholizmu: knygos, kasetės, televizijos laidos, žurnalai ir t.t.

Žmonės – kontaktas su žmonėmis – labai galingas įrankis. Stenkitės susitikinėti su žmonėmis bent minimaliai, patikėkite, jūs sutiksite kitus alkoholikus. Sąveika griauna senus, izoliacijos laikotarpiu išsivysčiusius, šablonus.

Sąžiningumas – atėjo laikas pakelti uždangą. Atsikratykite praeities šešėlių. Duokite šviesos niūriems dalykams ir jie praras savo galią. Jūs susitvarkysite su tuo pasitelkę sąmoningumą, pamatę daiktus tokiais, kokie jie yra iš tikrųjų.

Klausykitės – ypač žmonių su dideliu blaivybės stažu.

Žymėkitės – visada, ypač blaivybės pradžioje, kai atmintis dar nepatikima.

Susitikimai, susirinkimai – būkite su žmonėmis kurie nori gyventi geriau ir todėl imasi kažkokių veiksmų. Susirinkimai, tai gera vieta prijaučiančiųjų aplinkoje įgyti ir užtvirtinti socialinius įgūdžius. Susirinkimuose galima daug ko išmokti ir daug ką pajusti. Jūs ne vienas. Jūs nedarėte nieko itin siaubingo ir nebuvote kažkuo pasižymėjęs, yra žmonių, kurie „viršijo“ jūs. Susirinkimų metu galvokite apie tai ką matote ir girdite, o ypač ką jaučiate.

Liaudies išmintis ir patarlės – nereikia jų nuvertinti.

Įsipareigojimai – jei apsiėmėt, laikykitės. Jūs rodote pavyzdį kitiems žmonėms.

Asmeninė programa – vystykite savo sveikimo programą naudodamiesi gaunama informacija. Tai pirmiausiai turi veikti ir tikti jums, o ne kažkam dar.

Dalyvavimas – stulbinamas gydomasis atvirumo poveikis. Nieko nelaikykite savyje.

Skambučiai – paprašykite ir turėkite pakankamai kitų alkoholikų telefonų numerių.

Pasirengimas – leiskite sau keistis. Jūs neturite ką prarasti.

Neatmeskite informacijos jos neperžiūrėję.

Nebūkite užsidarę – izoliacija gali būti mirtina.

Klauskite – nesvarbu kokie kvaili atrodo klausimai, nebijokite jų užduoti kitiems alkoholikams.

Maitinimo racionas – pagal galimybes jį gerinkite.

Pratimai – kad ir kokie menki jie atrodo, vis tiek tai žingsnis į priekį.

Džiaugsmas – puiku būti blaiviam ir gyvam.

Kelkite pasiekiamas užduotis – sėkmė gimdo sėkmę. Mėnulį pasieksime vėliau.

Gražinkite prisiminimus – prisiminkite, įsivaizduokite pasibjaurėtinus „girto gyvenimo“ incidentus. Pakeiskite „alkoholis tai puiku“ į „alkoholis – blogai“.

Pilnas susilaikymas – vienintelis kelias į blaivybę. Visos kitos nuomonės (atvirkščios) viso labo tik hipotezės. Gerti neverta ir viskas.

Venkite „slidžių“, abejotinų vietų, žmonių ir daiktų – stiprinkite savyje nusistatymą „alkoholis tai blogai“ vengdami vietų, žmonių ir daiktų, kurie jums asocijuojasi su nusistatymu „alkoholis tai puiku“. Jei to neįmanoma išvengti, turėkite omeny, kad tai pavojinga jūsų blaivybei ir būkite budrūs.

Ginkite ir saugokite savo blaivybę – nesijaudinkite dėl to, ką kiti žmonės apie ją galvoja. Tegu jūsų neglumina mintys, kad negerti tai „ne suaugusio elgesys“, „ne kieta“, „silpnumo išraiška“, „bukumas“  ar kažkas panašaus. Mes save atstatome, kuriame save iš naujo. Jūs norite valdyti save, savo gyvenimą, o ne būti alkoholio vergu. Tai jūsų gyvenimas ir jūsų blaivybė. Nereikia nieko apiplėšinėti ar žudyti savo blaivybės išsaugojimui, tereikia būti lanksčiu ir išnaudoti viską, kas padeda išlikti blaiviu. Suvokite tai.

Savo alkoholizmo (narkomanijos) priėmimas. Galvokite apie tai, kaip elgėtės kai gėrėte ir ieškojote išgėrimo. Argi tai normalu? Kas be alkoholiko dar gali taip elgtis? Žinokite, kad esate alkoholikas, kaip diabetikas ar alergija sergantis žmogus žino apie tai, jog jis serga ta liga. Nesigėdinkite, o susitaikykite su tuo.

Baimė – jei ji yra, išnaudokite. Negyvenkite baimėje, o naudokitės ja. Tai taip pat liečia ir siaubą, pyktį, gailestį ir kitas negatyvias būsenas, kurios gali sugrįžti, kai jūs galvojate apie savo „girtas dieneles“. Nereikia užgniaužti jų savyje, drausti joms būti. Naudokite jas, kaip įrankį blaivybės stiprinimui, o ne kaip kliūtį.

Ieškokite naujų įrankių – blaivybės palaikymo įrankiu gali būti bet kas. Nereikia intelektualaus dvilypumo. Jei kažkas jums padeda, neatmeskite to, naudokitės!  Jei manote, kad tai jums padės, pamėginkite pritaikyti gyvenime. Jūs kovojate už savo gyvenimą, nei daugiau, nei mažiau. Jūsų gyvenimas priklauso tik jums. Jūs pats galite pasirūpinti savo gyvenimu ir rasti būdų padaryti jį geresniu. Kiti žmonės, kurie anksčiau stojo į blaivybės kelią, surinko savo įrankius blaivybės palaikymui. Paprašykite jų pagalbos.

Padarykite tai dabar – delsimas – tai antiįrankis, kuris maitinasi negatyvu ir ardo savigarbą.

Įgalinkite save – siekti ir palaikyti blaivybę. Kiti gali jums padėti, bet padarysite tai jūs pats.

Mėgaukitės gyvenimu – jūs bet kuria akimirka galite mirti. Girtuoklystė ir narkotikai – lėta savižudybė. Gyvenimas tai šventė. Visi supainioti ir gilūs gyvenimo vingiai – jūsų bandymų laukas. Atsimerkite. Įsivaizduokite, kad esate vaikas. Gyvenimas yra nuostabus.

Tai teisinga – kai esate blaivus. Jūs vienybėje su savimi ir tai gerai. Kai užplūsta jausmai pasitikėkite savo blaiviais instinktais.

Rūpinkitės savimi – instinktas pasufleruos ką naudingo sau galite padaryti. Jūs suprasite kas iš to ką darote jums yra gerai, o kas ne.

Vartojimas – tai ne įrankis – viskas ką galite padaryti veikiamas alkoholio, gaunasi kažkaip ne taip. Negalvokite, kad be to jūs „mažiau kūrybingas“ ar „niekingas“.

Įsivaizduojami vaizdai – pavyzdžiui alkoholinė beprotybė. Neapkęskite jos už tai, ką jį padarė su jumis, su tuo kas jums brangu.

Išsilaisvinkit iš naktinių košmarų. Jaustis blaiviu netgi geriau už tą palengvėjimą, kurį pajunta žmogus, atsibudęs iš blogo sapno. Jūs kritote į tuštumą, kuomet jūsų alkoholizmas progresavo, jūs vis artėjote į savo gyvenimo pabaigą.

Vizualizuokite – pavyzdžiui vaizdinys „Koks nuobodus ir bjaurus girtas gyvenimas“.

Laukite gero – jei laukiate, tai įvyks. Daiktų matymas pozityvioje šviesoje, pozityvo suvokimas gyvenime, tai veiksmingiau nei negatyvios ir griaunančios mintys.

Nustokite mąstyti negatyviai – įvardinkite tai „girtu mąstymu“ ar panašiai. Pakeiskite tai, apverskite 180 laipsnių, ištrinkite.

Žiūrėkite į girtus – kartais paklausykite ką jie kalba. Argi jų gyvenimas nuostabus?

Veiksmai – nesvarbu kokie niekingi jie atrodo.

Su geriausiais linkėjimais tiems, kas renkasi blaivybę ir gyvenimą. Jei jūs tikrai norite likti blaivus, čia yra žmonių, kurie jums padės.



Šaltiniai Secular Organizations for Sobriety ir Стоп наркотик!
Vertė Audronis