VšД� "Aukodeita"
Psichologijos klinikaVЕЎД� "Aukodeita"

Būk blaivus!

Visi būdai siekti blaivybės yra geri, jei jie tinka žmogui ir netrukdo artimiesiems bei aplinkiniams

Jūs nesate prisijungę.

#1 2012-11-07 19:20:09

Audronis
Senbuvis
Registravosi: 2011-12-10
Žinutės: 1887

Blaivus  25m.  6mėn.  4d. 
Nerūkau  16m.  6mėn.  16d. 

Skanaujam vietoj alkoholio

saulyte rašė:

Kas čia užsuka tik paskaitinėti, kažin ar rašys. ;) O senbuviai turbūt darbuose. Aš taip spėju. :)

Aš tai truputi atostogauju, todėl nėra laiko prie kompo prisėsti :P

Įtariau ir anksčiau, bet dabar įsitikinau, kad turiu dar vieną priklausomybę, tik šią jau kartu su žmona įsitaisėm. Mėgstam įvairias arbatas, atostogom užsisakėm 11 įvairių rūšių žalios, pu-erh, ulongo, baltos arbatų, dabar kasdien po naują ragaujam ir lydomės. Visai nuo negėrimo stogas nučiuožė ;)

Neprisijungęs

2012-11-07 19:20:09

Google

#2 2012-11-07 19:25:19

saulyte
Senbuvis
Registravosi: 2012-04-11
Žinutės: 249

Blaivus  10m.  2mėn.  13d. 

Re: Skanaujam vietoj alkoholio

Audroni, labai maloni Jūsų priklausomybė. smile Jau geriau arbatos, nei alkoholis. Ar ne taip? smile

Neprisijungęs

#3 2012-11-07 20:08:48

Audronis
Senbuvis

Tikrai geriau, nesiginčiju :) Anksčiau kavą kibirais gerdavau, per dieną išmaukdavau ~1,5 litro stiprios kavos, prieš keturis metus mečiau kavą (kartu su tabaku) ir perėjau ant arbatos, dabar ją panašiais kiekiais maukiu. Taip ir gaunasi, kad viena priklausomybė keičia kitą. Ir dabar, rašydamas, skanauju 2011 Spring Anxi Grade 3A Tie Guan Yin Oolong... (kiniečiams su pavadinimais neblogai sekasi ;) )

Neprisijungęs

#4 2012-11-07 20:18:02

saulyte
Senbuvis

Na ir arbatos pavadinimas. smile Bet turbūt skonis pasakiškas. Kažkiek esu girdėjusi apie geras ir kokybiškas arbatas. Ar Lietuvoje įmanoma jų nusipirkti?

Neprisijungęs

#5 2012-11-07 20:22:21

Regina
Aktyvus narys
Registravosi: 2011-12-09
Žinutės: 113

Blaivus  13m.  8mėn.  15d. 

Na taip, arbatos yra gėris, ypač niūriomis rudenio dienomis... Prisiminiau, kaip pirmą kartą paragavau pu-erh arbatos - gavom dovanų pu-erh arbatos lizdelių. Po sočios vakarienės užsikaitėm arbatinį, atseit pasimėgausim arbata, susimetėm po lizdelį į puodelį, palaukėm, kol pritrauks. Pakėlėm puodukus, na ir įkvėpėm aromato... yikes siaubas yikes ... tokio mėšlo kvapo arbatos dar gyvenime negėrėm... Uostom ir taip, ir kitaip - grynai tvartu atsiduoda. Bandėm ragauti, na niekaip nelenda, smirda ir viskas. Tai taip ta arbata ir iškeliavo į šiukšliadėžę (aišku, dovanotojui to nesakėm lol ).

Praėjus gal dešimčiai metų po to įvykio - vėl išdrįsau nusipirkti pu-erh arbatos (kažkur prisiskaičiau kažką gero apie ją). Pirmas puodukas - na bjaurus skonis, gėriau net pasipurtydama, bet iki dugno. Po poros dienų antrą išgėriau, na smirdėjo, bet jau nebepurtė taip... Trečias puodukas visai patiko. O dabar jau gal porą metų tai viena mėgstamiausių mano arbatų big_smile

Neprisijungęs

#6 2012-11-07 20:40:13

saulyte
Senbuvis

Paskaičiau Regina apie tavo pirma ,,pažintį'' su gera arbata, ir prisiminiau kaip aš pirma karta paragavau pelėsinio sūrio. smile Kažkas panašaus, pirma mintis buvo kaip jį galima valgyt. smile O kad žinotumėt kaip dabar aš jį mėgstu. cool

Neprisijungęs

#7 2012-11-07 21:00:22

Žuvis
Senbuvis
Registravosi: 2012-07-26
Žinutės: 606

Blaivus  13m.  4mėn.  19d. 

Saulyte, šaunuolė, kad ryžaisi spidometrą įjungt cool Ne veltui per balas iki pašto strykaliojau ir pašte žaliavau eilėje, kad karvelį tavo pusėn atskraidintų  lol (tarp kitko, 15:50 žinutę karveliui užrašiau) Daug penketų, o dar ir tavo 5 smile blaivios dienos! ŠAUNUOLĖ. Nemesk kelio dėl takelio.

Neprisijungęs

#8 2012-11-07 21:03:34

Audronis
Senbuvis

saulyte rašė:

Na ir arbatos pavadinimas. :) Bet turbūt skonis pasakiškas. Kažkiek esu girdėjusi apie geras ir kokybiškas arbatas. Ar Lietuvoje įmanoma jų nusipirkti?

Man tai labai skani :) Jei jau apie pavadinimus, tai labai patiko ir žalia arbata Spring 2011 Teng Chong Hui Long Zhai (o čia pavadinimas su fantazija ;) )

Visai netikėtai prieš porą savaičių atradau lietuviška arbatos el. parduotuvę. Kainos nemažos, bet arbata tikrai ne parduotuvinio lygio, ją galima plikyti po kelis kartus, pasirinkimas įspūdingas. Smagu būtų jei parduotuvė liktų gyvuoti ir neužsilenktų po kelių mėnesių – satea.lt

zuikis rašė:

<...>Pirmas puodukas - na bjaurus skonis, gėriau net pasipurtydama, bet iki dugno. Po poros dienų antrą išgėriau, na smirdėjo, bet jau nebepurtė taip... Trečias puodukas visai patiko. O dabar jau gal porą metų tai viena mėgstamiausių mano arbatų :D

Čia iš serijos „šuo ir kariamas pripranta“ :D Man su pu-erh panaši patirtis, o dabar bent puodelį į dieną būtinai išgeriu. Gal tik man pasirodė, bet pu-erh arbata net prekybcentriuose parduodama yra visai nebloga. Panašu, kad dar nesugalvojo, kaip ją sugadinti...

Neprisijungęs

#9 2012-11-07 22:32:23

Regina
Aktyvus narys

saulyte rašė:

Paskaičiau Regina apie tavo pirma ,,pažintį'' su gera arbata, ir prisiminiau kaip aš pirma karta paragavau pelėsinio sūrio. smile Kažkas panašaus, pirma mintis buvo kaip jį galima valgyt. smile O kad žinotumėt kaip dabar aš jį mėgstu. cool

Saulyte, man po pelėsinio sūrio pirmo paragavimo tai pusė dienos burnoj vėmalų skonis jautėsi ir dievagojausi, kad daugiau tikrai neimsiu jo į burną. Matyt labai prastas pakliuvo big_smile, nes dabar jau mielai karts nuo karto nusiperku kokio nors, bet tikrai ne visi pelėsiniai patinka. Čia matomai panašiai gaunasi, kad kaip ir apie alyvuoges kalbama, kad jas ima mėgti žmonės tada, kai suauga big_smile

Neprisijungęs

#10 2012-11-15 16:57:53

Troja
Senbuvis
Registravosi: 2012-06-18
Žinutės: 739

Blaivus  12m.  5mėn.  12d. 

Marijus rašė:

Arba jei kavą geri, tai būtinai kuo stipresnę ir puodą kuo didesnį...

Super, su imbieru ir sojų pienu tongue

Gyvenimas duoda ne tai, ko tu nori, o tai, ko tau reikia...

Neprisijungęs

#11 2012-11-16 14:32:06

Regina
Aktyvus narys

Troja rašė:

Marijus rašė:

Chmm... suintrigavai su ta kava, Troja... arbatą su imbieru gerdavau, bet kavos..? Jaučiu reikia išbandyti cool

Neprisijungęs

#12 2012-11-16 16:25:03

Troja
Senbuvis

Regina rašė:

Troja rašė:

Marijus rašė:

Chmm... suintrigavai su ta kava, Troja... arbatą su imbieru gerdavau, bet kavos..? Jaučiu reikia išbandyti cool

Pabandyk, Regina, gal patiks. Aš jau ne vienerius metus taip kiekvieną savo dieną nuo ryto pradedu ir tikrai dar nenusibodo ta kava. Jau iš vakaro svajoju, kaip bus faina ryte ir kaip skanu smile Imbiero miltelių "ant šaukštelio galo" dedu, bet reikia, kad "nepridusę" tie milteliai būtų, bent kiek gyvi smile Ir du kaupinus šaukštelius sojų pieno. Pieno nereikia užpilt verdančiu H2O, nes praranda savo skonį ir aromatą. užpylus, reik jį įdėt po keleto minučių. Cukrui - ne! smile Man labai skanu, nors ypatingai tas imbieras kavoje neišsiskiria, bet kai kažkada jo neturėjau, tai kava atrodė visai neskani. Dar, būna, cinamono žmogėnai dedasi, bet man to imbiero pakanka. Skanaus! tongue

Paskutinis taisė Troja (2012-11-16 16:35:20)

Neprisijungęs

#13 2012-11-16 16:49:56

Žuvis
Senbuvis
Registravosi: 2012-07-26
Žinutės: 606

Blaivus  13m.  4mėn.  19d. 

čia žiūriu - skyrelis ''kulinarinės gudrybės'' patapo big_smile
Jau ko ko, bet imbiero tai atiturėjau, kai kiniečių virtuve domėjausi roll

Neprisijungęs

#14 2012-11-16 16:52:44

Regina
Aktyvus narys

Oi, ačiū, Troja, už receptą! Rytoj pat iš ryto ir bandysiu kurti smile... O sojų pieną gal galima keisti paprastu pienu ar grietinėle? Nes tokio namie nėra...O cukraus tai nei į kavą, nei į arbatą niekada nededu, netgi svečiuose big_smile. Kur kas skaniau, esant dideliam norui, pasisaldinti pyragėlio pavidalo cukrumi smile

P.S. Buvo laikas, kad kavą gerdavau su medumi...

Paskutinis taisė zuikis (2012-11-16 16:55:05)

Neprisijungęs

#15 2012-11-16 17:03:27

Troja
Senbuvis

zuikis rašė:

Oi, ačiū, Troja, už receptą! Rytoj pat iš ryto ir bandysiu kurti smile... O sojų pieną gal galima keisti paprastu pienu ar grietinėle? Nes tokio namie nėra...O cukraus tai nei į kavą, nei į arbatą niekada nededu, netgi svečiuose big_smile. Kur kas skaniau, esant dideliam norui, pasisaldinti pyragėlio pavidalo cukrumi smile

P.S. Buvo laikas, kad kavą gerdavau su medumi...

Mes su draugu išbandėm įvairius sojų pieno pakaitalus, bet abu vieningai nutarėme, kad, vis dėlto, su sojų pienu kava yra skaniausia. Na, kažkokie niuansiukai skiriasi big_smile Žinoma, didelio skirtumo nėra, kuo pabaltint tą kavą, bet mes geriam tik su sojų pienu (milteliais).
   O dėl pyragėlio pavidalo cukraus tai labai pritariu. big_smile

Neprisijungęs

#16 2013-01-07 14:38:29

skorpionas
Senbuvis
Registravosi: 2012-12-13
Žinutės: 441

Dar noriu paklausti,kai mečiau gėrimus,tai labai ant kavos patraukė,taip norėjosi,paskui energetinių gėrimų užsimaniau,bet žinau kad energetiniai tai blogai,tad vėl kava,nesakau kad tapau kafemanas,bet 5 puodukai per diena tai būtinai,ir kas svarbiausia labai stiprios geriu,ko seniau nebuvo,ar visiems čia taip ar mano organizmui kažko čia pritrūko?

Paskutinis taisė skorpionas (2013-01-07 14:39:01)

Neprisijungęs

#17 2013-01-07 16:15:26

Audronis
Senbuvis

skorpionas rašė:

Dar noriu paklausti,kai mečiau gėrimus,tai labai ant kavos patraukė<...>

Nieko baisaus ta kava, viskam savas laikas. Gėriau alkoholį, gėriau ir kavą, kai nustojau alkoholį, kavos nemečiau ir gėriau toliau. Po 5–7 didelius puodelius stiprios, tirštos kavos. Prieš 3 metus mečiau kavos gėrimą ir perėjau ant arbatos. Kava iki šiol skaniai kvepia, bet sėkmingai apsieinu be jos ir neragauju, nes, įtariu, turiu jai priklausomybę ;) Bet kuriuo atveju tikrai geriau gerti kavą negu ką nors alkoholinio. Su energetiniais gėrimai stengiuosi nežaisti, išgeriu tik tada, kai tikrai reikia.

Neprisijungęs

#18 2013-01-07 16:40:52

Artaz
Senbuvis
Registravosi: 2013-01-06
Žinutės: 736

Blaivus  9m.  10mėn.  12d. 
Nerūkau  9m.  10mėn.  5d. 

Audronis rašė:

skorpionas rašė:

Nieko baisaus ta kava, viskam savas laikas. Gėriau alkoholį, gėriau ir kavą, kai nustojau alkoholį, kavos nemečiau ir gėriau toliau. Po 5–7 didelius puodelius stiprios, tirštos kavos. Prieš 3 metus mečiau kavos gėrimą ir perėjau ant arbatos. Kava iki šiol skaniai kvepia, bet sėkmingai apsieinu be jos ir neragauju, nes, įtariu, turiu jai priklausomybę wink Bet kuriuo atveju tikrai geriau gerti kavą negu ką nors alkoholinio. Su energetiniais gėrimai stengiuosi nežaisti, išgeriu tik tada, kai tikrai reikia.

Aš, nors ir išgeriu kavos, bet labai geras pakaitalas pu-erh arbata. Ji labai panaši į kavą, o arbatą, kaip žinia, galima gerti tonomis.

Jei bijai kažką prarasti -
prarask ir daugiau nebijok.

Neprisijungęs

#19 2013-01-07 16:51:38

Troja
Senbuvis

skorpionas rašė:

Dar noriu paklausti,kai mečiau gėrimus,tai labai ant kavos patraukė, ...ar visiems čia taip ar mano organizmui kažko čia pritrūko?

Mano kavos vartojimo įpročiai visiškai nepakito. O pakito saldumynų vartojimo įpročiai. Jei nuolat vartodama alkoholį, į saldumynus net pažiūrėt negalėjau, visai nevalgomas dalykas man jie atrodė, tai dabar... tik duok visokiais pavidalais. Visai neseniai per TV kažkas sakė, kad kai daug alkoholio vartojęs žmogus meta lakt, tai pradeda labai mėgt saldumynus, nes skrandyje jie virsta šiokiu tokiu alkoholiu, todėl organizmas taip jų ir reikalauja. Todėl dabar atsirado kita problema - antsvoris. Žodžiu, ramybės niekaip nėra, nes nuolat su kažkuo reikia kilt į kovą big_smile Bet kažkaip vis lieku pralaimėtoja šioje kovoje, net neviltis užpuolė dėl to sad

Neprisijungęs

#20 2013-01-07 20:27:11

Audronis
Senbuvis

Artaz rašė:

Aš, nors ir išgeriu kavos, bet labai geras pakaitalas pu-erh arbata. Ji labai panaši į kavą, o arbatą, kaip žinia, galima gerti tonomis.

Na, pu-erh arbatą aš taip pat mėgstu ir geriu kasdien bent po puodelį po vakarienės. Man tik įdomu kuo ji panaši į kavą, nes apart spalvos man daugiau niekuo kavos neprimena ;) Iš visų arbatų pu-erh bene mažiausiai turi kofeino ir tonizuojančiomis savybėmis toli atsilieka nuo žalios ar baltos (arbatos ;) ).

Troja rašė:

<...>O pakito saldumynų vartojimo įpročiai. Jei nuolat vartodama alkoholį, į saldumynus net pažiūrėt negalėjau, visai nevalgomas dalykas man jie atrodė, tai dabar... tik duok visokiais pavidalais. <...>

Metęs gėrimą stipresnio saldumynų poreikio nepajutau, gal todėl, kad niekada nespjaudavau į saldėsius... Didesnis jų ir maisto poreikis, o pasekoje ir svorio augimas, atsirado metus rūkyti. Priaugau svorio, pradžioj daugiau, vėliau truputi nukrito ir nusistovėjo naujas svoris. Kiek priaugau nesakysiu, nes paskui moteriškoji forumiečių pusė nutars, kad mesti rūkyti neverta ;) (jei rimtai, tai iš kūdo tapau normalus)

Neprisijungęs

#21 2013-01-07 21:24:58

anna
Aktyvus narys
Registravosi: 2013-01-02
Žinutės: 91

Blaivus  12m.  2mėn.  20d. 

Na taip, deja, dažniausiai atsisakius vieno įpročio keičia kitas...
Metus rūkyti, irgi pamenu, teko kelis kg priaugti big_smile Teko nemažai pasistengti linijoms susigrąžinti big_smile

Dar noriu paklausti,kai mečiau gėrimus,tai labai ant kavos patraukė, ...ar visiems čia taip ar mano organizmui kažko čia pritrūko?

Patarimas būtų pasitikrinti spaudimą... Labai gali būti, kad kavos poreikiui gali daryti įtaką žemas kraujo spaudimas. Vartojant alkoholį įmanoma to ir nepastebėti, nes jis ir taip pavartojus greitai pakelia jį, o kitą rytą jei silpna, negera, mieguista priežastis lyg ir aiški...
Aš pati kenčiu nuo itin žemo spaudimo, todėl kavos retai kada atsisakydavau, pastaruoju metu pastebėjau tik kad organizmas nelabai jos priima, rūgštis ir tt, todėl stengiuos keisti žaliąją arbata ar kitomis tonizuojančiomis smile
Tačiau po ilgo laiko vartojimo alkoholio, gerti labai daug kavos nemanau, kad yra gera mintis... Alkoholis ir taip iš organizmo yra pašalinęs daug vitaminų ir mineralų. O kava šiuo atveju veikia lygiai taip pat, su skysčiais pasišalina tai kas reikalinga ir trukdo vitaminų bei reikalingų mineralų įsisavinimą, o juk nustojus vartoti alkoholį, norisi kažkaip atgauti jėgas ir sveikatą...
Žinoma, puodelis kavos kažkada skaičiau, kad kai kuriais atvejais ir sveika, bet mhh....
Aš karts nuo karto vartoju tonussan geriamuosius lašiukus, suteikia žvalumo ir jie nėra priskiriami prie vaistinių prieparatų...

Neprisijungęs

#22 2013-01-07 21:35:45

Artaz
Senbuvis
Registravosi: 2013-01-06
Žinutės: 736

Blaivus  9m.  10mėn.  12d. 
Nerūkau  9m.  10mėn.  5d. 

Artaz rašė:

Audronis rašė:

skorpionas rašė:

Nieko baisaus ta kava, viskam savas laikas. Gėriau alkoholį, gėriau ir kavą, kai nustojau alkoholį, kavos nemečiau ir gėriau toliau. Po 5–7 didelius puodelius stiprios, tirštos kavos. Prieš 3 metus mečiau kavos gėrimą ir perėjau ant arbatos. Kava iki šiol skaniai kvepia, bet sėkmingai apsieinu be jos ir neragauju, nes, įtariu, turiu jai priklausomybę wink Bet kuriuo atveju tikrai geriau gerti kavą negu ką nors alkoholinio. Su energetiniais gėrimai stengiuosi nežaisti, išgeriu tik tada, kai tikrai reikia.

Gal ne taip išsireiškiau. Turėjau omeny, kad pu-erh vartoju kaip kavos pakaitalą. Pasidarau į termosą ir pumpuoju.

Jei bijai kažką prarasti -
prarask ir daugiau nebijok.

Neprisijungęs

#23 2013-01-08 13:55:26

Troja
Senbuvis

Audronis rašė:

Artaz rašė:

Troja rašė:

<...>O pakito saldumynų vartojimo įpročiai. Jei nuolat vartodama alkoholį, į saldumynus net pažiūrėt negalėjau, visai nevalgomas dalykas man jie atrodė, tai dabar... tik duok visokiais pavidalais. <...>

Metęs gėrimą stipresnio saldumynų poreikio nepajutau, gal todėl, kad niekada nespjaudavau į saldėsius... Didesnis jų ir maisto poreikis, o pasekoje ir svorio augimas, atsirado metus rūkyti. Priaugau svorio, pradžioj daugiau, vėliau truputi nukrito ir nusistovėjo naujas svoris. Kiek priaugau nesakysiu, nes paskui moteriškoji forumiečių pusė nutars, kad mesti rūkyti neverta wink (jei rimtai, tai iš kūdo tapau normalus)

Na, dėkui Dievui, bent jau nerūkau big_smile Ir nerūkiau niekada intensyviai. Buvom su draugėm "įjunkusios" kavinėse rūkyt prie vynelio, nes toks nuo situacijos neatsiejamas ritualas buvo. Bet labai greit pajutau, kad ir geriant, ir rūkant rytojaus dieną būna gerokai blogiau, nei tik geriant. Kažkaip visai lengvai pavyko išguit cigaretę iš savo gyvenimo, nes ir šeimoje niekas nerūkė niekada. Dabar liko galvasopis vienas - antsvoris yikes

Paskutinis taisė Troja (2013-01-08 13:56:17)

Neprisijungęs

#24 2013-01-08 16:18:18

Audronis
Senbuvis

Troja rašė:

<...>Dabar liko galvasopis vienas - antsvoris :o

Vadinasi reikia pradėti gerti jau rekomenduota pu-erh arbatą :) Ne stebuklas, žinoma, bet pagal jos aprašymus turėtų su antsvoriu padėti tvarkytis –  „Ši arbata greitina medžiagų apykaitą, mažina nutukimą, cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimai rodo, kad reguliariai, 3-4 kartus per dieną, geriant Pu Erh arbatą ir valgant įprastą maistą, netenkama dalies antsvorio. “ (http://www.gurmans.lt/ltu/produktai/arbata-1/pu-erh-2)

Niekad neragavusiam pu-erh jos skonis ir kvapas, švelniai tariant, keistokas, bet prie jo greitai priprantama. Skanaus :)

Neprisijungęs

#25 2013-01-08 16:30:07

Troja
Senbuvis

Audronis rašė:

Troja rašė:

<...>Dabar liko galvasopis vienas - antsvoris yikes

Vadinasi reikia pradėti gerti jau rekomenduota pu-erh arbatą smile Ne stebuklas, žinoma, bet pagal jos aprašymus turėtų su antsvoriu padėti tvarkytis –  „Ši arbata greitina medžiagų apykaitą, mažina nutukimą, cholesterolio kiekį kraujyje. Tyrimai rodo, kad reguliariai, 3-4 kartus per dieną, geriant Pu Erh arbatą ir valgant įprastą maistą, netenkama dalies antsvorio. “ (http://www.gurmans.lt/ltu/produktai/arbata-1/pu-erh-2)

Niekad neragavusiam pu-erh jos skonis ir kvapas, švelniai tariant, keistokas, bet prie jo greitai priprantama. Skanaus smile

Ačiū, Audroni smile. Su paminėta arbata esame geros pažįstamos big_smile Turiu jos ir dabar. Skonis kai kam gal tikrai bus keistas, bet man labai priimtinas, nes mėgstu visokius karčius dalykus. Todėl gal ir į degtinę oi, kaip nespjaudavau smile Bet arbatų iš esmės nemėgstu jokių. Troškuliui numalšinti naudoju šarminį "gyvąjį" vandenį, o kai troškulys numalšintas, tai arbata jau niekur netinka. O skonio receptoriams padirginti, tai, kaip jau anksčiau kažkur rašiau, geriu stiprią kavą su imbieru ir sojų pienu. Tai tas svorio metimo klausimas lieka atviras. Teoriškai - tai lengvas klausimas, bet praktiškai - tik vienetams pasiseka hmm

Neprisijungęs

Forumo apačia