VšД� "Aukodeita" Psichologijos klinika ![]() |
Visi būdai siekti blaivybės yra geri, jei jie tinka žmogui ir netrukdo artimiesiems bei aplinkiniams
Jūs nesate prisijungę.
SOS grupės susirinkimai vyksta kiekvieną antradienį 18 val. Kaune, Kaišiadorių g. 20 (VŠĮ Aukodeita patalpose).
Telefonas informacijai: +370 686 42377, el. paštas lietuvossos@gmail.com
Pradedu skaičiuoti iš naujo savo blaivias dienas. Taip susiklostė, kad kaimynui patalkinau, tai taip pristojo su "atlyginimu", kad nebuvo kaip atsisakyti. Nežinau gal labai ir nenorėjau atsisakyti, nes paskutiniu metu jaučiau kažkokį nerimą, pyktį, įtampą. Erzino net laimingi žmonių veidai tipo vaidina, kad viskas jiems gerai. Gaila, kad pertraukiau nebegėrimo stažą, kad ir koks menkas buvo, atrodo jau lyg ir suvokiau, kad galiu gyventi kitiaip ir še tau. Na dabar artimu metu švenčių lyg ir neusimato, tai bandysiu vėl. Gal reiks ir knygą "Lengvas būdas.." nusipirkti? Paskaitinėti tikrai nepamaišys ir užsiėmimas šioks toks bus.
Neprisijungęs
Blaivus | 25m. | 8mėn. | 8d. |
Nerūkau | 16m. | 8mėn. | 20d. |
Užgėrimai po negėrimo laikotarpio (atkryčiai) labai dažnas dalykas. Gaila, bet dar niekas nesugalvojo stebuklingo mygtuko, kurį paspaudus staiga imtum ir mestum gerti. Nieko baisaus neatsitiko, Rimai, tos blaivios dienos niekur nedingo, jos jau tavo ir pragyventos pilnavertiškai, o ne apsvaigus nuo alkoholio. Svarbiausia, kad tu turi tikslą susitvarkyti su gėrimu ir darai veiksmus tam tikslui pasiekti. Tie keliasdešimt litų, kuriuos kainuoja knyga, yra gerokai mažiau, nei būna išmėtoma geriant... Jei ir nemesi gerti ją perskaitęs, blogiau nuo to tikrai nepasidarys.
Neprisijungęs
geriu jay antra menesi. negaliu sustoti,. ka daryt? padėkit. Prgeriau visas šventes, nelabi ka atmenu. PAdekit...
detoksas, pastoviai skelbimai laikrasciuose eina
Neprisijungęs
Detoksikacija tikriausiai paprasčiausias sprendimas dabartinėje situacijoje. Reikėtų pasidairyti skelbimų ir išsikviesti detoksikaciją į namus, kainuos tas malonumas kokius 300 Lt, bet tikrai atkočios, o ir pragersi gerokai daugiau, jei jau tiek laiko pyli... Stacionare būtų pigiau, o kai kuriais atvejais nemokamai, be to, mano manymu, gerokai saugiau ir patikimiau. O paskui reikės galvoti, ką su tuo gėrimu daryti, kad nepasikartotų mėnesiniai užgėrimai.
Neprisijungęs
Detokso niekad nebandžiau. Vis gaivaliodavausi pats, kad ir labai bloga būdavo, bet gal ir gerai tas detoksas, nereikia tiek kankintis, tik va jei greit pavyktų atsigauti, tai gal ir minčių apie nebegėrimą nekiltų?
Neprisijungęs
Blaivus | 19m. | 11mėn. | 25d. |
Nerūkau | 19m. | 0mėn. | 11d. |
Rimas rašė:
Detokso niekad nebandžiau. Vis gaivaliodavausi pats, kad ir labai bloga būdavo, bet gal ir gerai tas detoksas, nereikia tiek kankintis, tik va jei greit pavyktų atsigauti, tai gal ir minčių apie nebegėrimą nekiltų?
pala, čia gali gautis painiava, nes neaišku ką turim omeny sakydami "detoksas". Šiaip yra skirtingi dalykai: vienas - tai profesionali detoksikacija kokiame nors specializuotame priklausomybių centre, kur pastato ant kojų, dažniausiai su tikslu, kad tas atpumpuotasis imtų siekti blaivumo. Ir visai kita yra kartais pusiau legalios sesučių su lešelinėm paslaugos, kad palengvintų pachmielą. Vargu ar iš to kas gero... Eilinis bėgimas nuo problemos.
Neprisijungęs
Sveiki
Pritarčiau Mariui, kad detoksikacija - laikina priemonė, po kurios turėtų būti atliekami sekantys žingsniai. Pirmiausia - tvirtas apsisprendimas blaivybei. Toliau - savo būsenos įvertinimas (kiek geriama, kaip dažnai, kokios pasekmės). Na, ir labai svarbus žingsnis - informacijos apie alkoholį rinkimas, tiesos ir mitų apie alkoholį atskleidimas. Blaivybės termino nusistatymas - labai svarbus žingsnis, nes čia netinka kategoriškumas, nes jei žmogus "nutrūks", užgrauš kaltės jausmas, kuris stums gerti. Pradžiai rekomenduojama nusistatyti ne mažesnį nei 2 mėnesių terminą. Tą terminą paskui reikia pratęsti - tol, kol nebus poreikio gerti.
Dar svarbus dalykas - suprasti, kad žalingas įprotis yra pirmiausiai blogas įprotis, kurį galima keisti. G.Šičko metodas - puikiai aprašo šį procesą. Tam, kad pakeistume bet kokį savo įprotį, reikia 2 mėnesių. Tam ir nusistatomas minimalus 2 mėnesių blaivybės terminas.
Dar svarbus dalykas - jei atsisakome kažkokio įpročio, būtinai vietoje jo turime formuoti naują. Tai paaiškinama paprastai: mūsų valia nepritaikyta tam, kad slopintų, ji pritaikyta tikslo siekimui. Todėl atsisakydami žalingo įpročio, turime formuoti naudingą - blaivybę. Tam, kad jį sustiprintume, reikia rinkti informaciją apie blaivybės privalumus (sveikata, žvalumas, aiški sąmonė ir t.t..) ir tokiu būdu motyvuoti save. Šalia rinkti tiesą apie alkoholio žalą - dabar daug patvirtintos moksliškai informacijos.
Jei dirbama nuosekliai - rezultatai būtinai bus. Taigi, viskam reikia pastangų.. Ir kantrybės .
Po detoksikacijos ar kitaip išblaivėjus, tiktų ir priklausomybės ligų konsultanto Audrius Batisos siūlomas kelias:
Lietuvoje, alkoholizmu sergantys asmenys gali būti gydomi priklausomybės ligų centruose minesotos programose, tuose pat centruose gali parinkti ir kitokį gydymą (medikamentai ar kodavimas). Minesotos programa trunka 28 dienas ji kainuoja 200/400 lt.
Taip pat privatūs psichoterapeutai, bei psichologai užsiima alkoholizmo gydymu, jų kaina svyruoja nuo 50 iki 150 lt už vizitą, paprastai būna apie 12 vizitų.
Yra ir AA grupės kurios nieko nekainuoja ir remiasi vien žmogaus apsisprendimu keistis.
Nušviesiu kaip aš matau tiesiausią kelią.
1. Asmuo koduojamas (6 mėn ar kažkuriam kitam laikui). Kodavimas pats savaime akoholizmo priežasčių nešalina, veikia daugiau kaip priemonė kurios dėka žmogus tam tikrą laiką nevartoja.
2. Minesotos programa. Ten žmogus gauna visus pagrindus blaiviam gyvenimui. Sprendžiamos psichologinės priežastys. Ir įgauna trumpą blaivaus gyvenimo praktiką.
3. AA grupės (jas pasiūlys ir minesotos programoje), jose žmogus tvarkosi su socialinėmis girtavimo priežastimis ir mokosi integruotis į visuomenę jau pasikeitęs.
Derėtų daryti 1.2.3. žingsnius, manau taip žmogus nustotų girtauti ir tai būtų kompleksinė pagalba.
Kitas variantas tik reabilitacija, priklausomybės ligų reabilitacijos bendruomenėse, kur terapija trunka iki 18 mėn, o mėnesio kaina svyruoja nuo 500 iki 1000 lt mėnesiui. Žinoma yra ir nemokamų bendruomenių, jose kartais prašoma paremti ten gyvenančiuosius maistu ar pinigais.
Svarbiausia nors kažką daryti ieškant savo kelio siekti blaivybės. Jei nedarysi nieko, tai nieko ir nesigaus...
Neprisijungęs
Visai neblogas tas A. Batisos nurodytas kelias, jei pačiam jau kitaip neišeina susitvarkyti. Sutinku su Audroniu, kad svarbiausia yra bent kažką daryti. Na man kol kas lyg ir gaunasi pačiam. Smagu, kad užsukęs čia po ilgoko laiko radau tiek daug naujos informacijos, tikrai yra ką paskaityti. Žinoma, skaitant blaivia galva tai atrodo visai kitaip, nei būtų man atrodę dar tada kai gėriau ir problemų nemačiau. O dabar tikrai yra apie ką pamąstyti. Ačiū Viltei ir Audroniui
Neprisijungęs
Norint atsikratyti siu nuodu-alkoholio ir tabako,tai visu pirma paciam to noreti ir G.Sicko metodas,tai vienintele realiausia pagalba.Vilniuje ,Liepkalnio mok.,veda kursus Vasilijus Ivanovicius.
Sutinku tik su teiginiu, jog vienintelė reali pagalba atsikratyti priklausomybės - paties žmogaus noras. Kokių keliu, t.y. su kieno pagalba jis to sieks - Šičko, kodavimo, psichiatrų, šamanų ar savo alkūnių kandžiojimo - neturi jokios reikšmės. Be geriančiojo noro, deja, nepadės niekas.
Neprisijungęs
Kas padėjo vienam, nebūtinai turi padėti kitam. Kiekvienas turi atrasti savo kelią.
Susitikau pažįstamą, lankantį AA grupę, tai jis 100% įsitikinęs, kad padėti gali tik AA ir man įrodinėjo, kad tik laiko klausimas, kada aš užgersiu, jei nepradėsiu lankyti grupės. Bandžiau ginčytis, bet kiekvienas likom prie savo nuomonės. Jis bandė kažkada koduotis, bet po nepilnų metų užgėrė. Tada nuėjo į AA, na ir dabar jam sekasi . O aš manau, kad svarbiausią vaidmenį vis tik atliko jo paties noras mesti gerti, žinoma bendražygių palaikymas tikrai ne pačioje paskutinėje vietoj.
Jei apie save, tai aš vis dar galvoju, kad yra įmanoma man pačiam negerti. Žinoma, noras išgerti vis dar yra, bet stengiuosi mintis nukreipti kitur, laisvalaikiu daug skaitau, ypač alkoholizmo tema. Jei matysiu, kad to neužtenka, tada gal kažką ir galvosiu.
Neprisijungęs
Rimas rašė:
Jei apie save, tai aš vis dar galvoju, kad yra įmanoma man pačiam negerti. Žinoma, noras išgerti vis dar yra, bet stengiuosi mintis nukreipti kitur, laisvalaikiu daug skaitau, ypač alkoholizmo tema. Jei matysiu, kad to neužtenka, tada gal kažką ir galvosiu.
Aš irgi ilgai maniau, kad pat vienas susitvarkysiu... daug skaičiau, forumuose dalyvavau, bet gero rezultato nebuvo.
žinoma, linkiu sėkmės
Neprisijungęs
Bimcius rašė:
Aš irgi ilgai maniau, kad pat vienas susitvarkysiu... daug skaičiau, forumuose dalyvavau, bet gero rezultato nebuvo.
Sveikas prisijungęs . Smagu, kad mūsų vis daugėja. Na iš vienos pusės smagu - smagu, kad yra norinčių blaiviai gyventi. Iš kitos - būtų smagiau, kad mūsų žmonių, kuriems reikia pagalbos būtų mažiau...
Rašai, kad gero rezultato nebuvo, bandant pačiam negerti. Ką darei ar darai, kad būtų "geras rezultatas"? Kokį kelią renkiesi? Atsiprašau, jei per daug aš smalsauju... Bet aš pats esu dar labai "žalias", paprasčiausiai renkuosi informaciją
Neprisijungęs
geriausias kelias - AA
dar pokalbiai su profesionalais ir VPLC.
Neprisijungęs
Nėra nei „geriausio“, nei „vienintelio“ kelio tinkančio visiems be išimties. Bimciui tinkamas AA, Emai - Šičko, Audroniui - pusmetis psichoterapinės grupės. Svarbiausia, kad randamas sau tinkamas būdas blaivybei siekti. Vienintelis, geriausias ir visoks kitoks „-iausias“ yra tik žmogaus noras gyventi blaiviai, šviesia galva, be jo tokio gyvenimo pasiekti neįmanoma.
Neprisijungęs
Audronis rašė:
Nėra nei „geriausio“, nei „vienintelio“ kelio tinkančio visiems be išimties. Bimciui tinkamas AA, Emai - Šičko, Audroniui - pusmetis psichoterapinės grupės. Svarbiausia, kad randamas sau tinkamas būdas blaivybei siekti. Vienintelis, geriausias ir visoks kitoks „-iausias“ yra tik žmogaus noras gyventi blaiviai, šviesia galva, be jo tokio gyvenimo pasiekti neįmanoma.
prisipažįstu - kaltas už tą geriausią. atsargiau rašysiu ateityje
Neprisijungęs
Smagu Bimciau, kad radai sau tinkamiausią kelią , svarbu, kad tinka tau ir padeda išlikti blaiviam. Neatmetu galimybės, kad ir aš pats kada nors ten patrauksiu, jei matysiu, kad man reikia. Tik man truputį problema su ta jų AJ... SOS irgi visai patiktų, bet... Dabar dar kiek skaitau apie Šičko metodą. Visai irgi įdomus būdas, tik tiek, kad jau ten kainuoja nemažus pinigus.
Audroni, psichoterapinės grupės irgi kažkas panašaus į AA grupes? Tik ten dalyvauja psichiatras ar psichologas?
Neprisijungęs
Rimas rašė:
Audroni, psichoterapinės grupės irgi kažkas panašaus į AA grupes? Tik ten dalyvauja psichiatras ar psichologas?
Apie visas kalbėti negaliu, tik vieną lankiau... Galima pasakyti, kad kažkiek panašu, tik nėra ten griežtai nustatytos vedimo tvarkos. Psich-as, kaip geras prievaizdas, pastebi kieno nors sudėtingesnę ar įdomesnę situaciją, pasiūlo ją visiems aptarti, pakreipia susirinkimo eiga teisingesne (jo manymu) linkme. Tai ypač reikalinga, kai susirenka daugiau ilgesnę blaivybės patirtį turinčių žmonių ir pasikalbėjimai nukrypsta į lankas...
Neprisijungęs
Ema rašė:
Norint atsikratyti siu nuodu-alkoholio ir tabako,tai visu pirma paciam to noreti ir G.Sicko metodas,tai vienintele realiausia pagalba.Vilniuje ,Liepkalnio mok.,veda kursus Vasilijus Ivanovicius.
Sveika, Ema, gal galėtum papasakoti išsamiau? Forume yra besidominčiu ar kam padėjo Šičko metodas, būtų smagu jei pasidalintum patirtimi.
Neprisijungęs
Ema rašė:
viskas liuks, tik nereikėtų vienintelė tai yra asmeniška. manau, kad tinkama formuluotė būtų vienintelė man padėjusi, ar man - geriausia
geros dienos,
Neprisijungęs
Audronis rašė:
Nušviesiu kaip aš matau tiesiausią kelią.
1. Asmuo koduojamas (6 mėn ar kažkuriam kitam laikui). Kodavimas pats savaime akoholizmo priežasčių nešalina, veikia daugiau kaip priemonė kurios dėka žmogus tam tikrą laiką nevartoja.
na, kodavimas tai man labai abejotinas dalykas (esu išmetęs 400 Lt), atsikodavau po 1 dienos
yra, kam padeda, bet nemanau kad tai yra būtinas žingsnis... esu įsitikinęs, kad kodavimas padeda tik tiems, kurie ir taip jau pasiryžę kažkokį tai laiką negert.
Tai tik mano nuomonė.
Neprisijungęs
Bimcius rašė:
na, kodavimas tai man labai abejotinas dalykas (esu išmetęs 400 Lt), atsikodavau po 1 dienos :D
yra, kam padeda, bet nemanau kad tai yra būtinas žingsnis... esu įsitikinęs, kad kodavimas padeda tik tiems, kurie ir taip jau pasiryžę kažkokį tai laiką negert.
Be noro ir tikėjimo visi būdai yra ne tik kad abejotini, bet ir praktiškai beverčiai. Jei nepadėjo vienam, tai nereiškia, kad nepadės niekam. Minėjau, kad pažįstu žmonių, kurie, užsikodavę metams, negeria ir nerūko po kelioliką metų. Jie tikriausiai visiškai neabejoja šiuo metodo veiksmingumu.
Beje minėtame pasiūlyme niekas primygtinai nereikalauja vykdyti visų 3 punktų. Jis taikytas konkrečiam žmogui, bet, mano manymu, yra pakankamai universalus visiems. Visiškai nebūtina daryti visus paminėtus žingsnius ir nebūtinai nurodyta tvarka. Nematau nieko blogo, jei geriantis, niekaip nesugebantis sustoti, bet norintis išsikapstyti žmogus, praeis detoksą ir užsikoduos, kad ramiau išlauktų laiko kada bus priimtas į Minesotą. Kitaip tas laikas gali niekada ir neateiti...
Neprisijungęs
Audronis rašė:
Nematau nieko blogo, jei geriantis, niekaip nesugebantis sustoti, bet norintis išsikapstyti žmogus, praeis detoksą ir užsikoduos, kad ramiau išlauktų laiko kada bus priimtas į Minesotą. Kitaip tas laikas gali niekada ir neateiti...
žinoma, kas gi čia gali būti blogo. jei kodas tikrai jam tinka, tai ir Minesota gal nebūtina.
o savo ankstesnėje žinutėje ne veltui pabrėžiau, kad "tai tik mano nuomonė". o jei po "mano nuomonės" kažkas gali nustoti tikėjęs kodavimo veiksmingumu, tai, vėlgi mano nuomone, ir netikėjo, ir tik ieškojo galimybių tai pateisinti.
Neprisijungęs